GoRgEoUs!

VIP Followers

Monday, January 31, 2011

Jasa Bonda

Salam bonda....setelah agak lama Tasya tak update blog, ari nie Tasya muncul dgn sedikit coretan yang menyentuh perasaan...peringatan utk diri sendiri dan utk tatapan pembaca...hayati dan renung2kanlah....

Jasa Bonda - Dedikasi Buat Semua Anak

Saat kau berumur 15 tahun, dia pulang kerja ingin memelukmu.
Sebagai balasannya, kau kunci pintu bilik..
Saat kau berumur 16 tahun, dia menunjuk ajar dikau memandu.
Sebagai balasannya, kau menggunakan keretanya setiap ada kesempatan tanpa peduli kepentingannya.
Saat kau berumur 17 tahun, dia sedang menunggu panggilan telefon yang sangat penting.
Sebagai balasannya, kau menggunakan telefon semalaman.
Saat kau berumur 18 tahun, dia menangis terharu ketika kau lulus Sijil Menengah mu
Sebagai balasannya, kau meraikannya dengan teman-teman hingga pagi.
Saat kau berumur 19 tahun, dia membayar yuran pengajianmu dan menghantarmu di hari pertama mendaftar di kampus
Sebagai balasannya, kau minta diturunkan jauh dari pintu utama kampus agar kau tidak malu di depan teman-temanmu.
Saat kau berumur 20 tahun, dia bertanya, “Dari mana nak seharian ini?”
Sebagai balasannya, kau jawab, “Ah, cerewetnya ibu ni, semua urusan nak masuk campur!”
Saat kau berumur 21 tahun, dia mengesyorkan pekerjaan yang bagus untuk pembinaan kariermu di masa depan. Sebagai balasannya, kau katakan, “Aku tidak suka pekerjaan itu,  Ibu.”
Saat kau berumur 22 tahun, dia memelukmu dengan penuh haru saat kau lulus pengajian tinggi mu
Sebagai balasannya, kau tanya dia bila ibu hendak memberi mu hadiah.
Saat kau berumur 23 tahun, dia membelikanmu  kelengkapan perabot untuk rumah barumu.
Sebagai balasannya, kau ceritakan pada temanmu perabot itu tidak memenuhi citarasa mu
Saat kau berumur 24 tahun, dia bertemu dengan tunanganmu dan bertanya tentang rencananya di masa depan.
Sebagai balasannya, kau mengeluh, “kenapa ibu ni, tanya soalan yang bukan-bukan?
Saat kau berumur 25 tahun, dia membantumu membiayai pernikahanmu.
Sebagai balasannya, kau pindah jauh ke tempat lain
Saat kau berumur 30 tahun, dia memberikan beberapa nasiha, panduan dan tunjukjar bagaimana merawat dan menjaga bayimu. Sebagai balasannya, kau katakan padanya,”Ibu, zaman sekarang dan dahulu jauh bezanya, caranya juga berbeza!
Saat kau berumur 40 tahun, dia menghubungi mu untuk memberitahu ada kenduri doa selamat dan tahlil di rumah . Sebagai balasannya, kau jawab, “Ibu, saya terlalu sibuk, tidak berkeluangan untuk balik!”
Saat kau berumur 50 tahun, dia sakit-sakitan sehingga memerlukan perhatian mu
Sebagai balasannya, kau baca tentang pengaruh negatif orang tua yang menumpang tinggal di rumah anak-anaknya.


Dan hingga suatu hari, dia meninggal dengan tenang....Dan tiba-tiba di satu ketika kau teringat semua yang belum pernah kau lakukan buat ibu mu.... sayangnya dia telah tiada lagi...

JIKA BELIAU MASIH ADA, JANGAN LUPA MEMBERIKAN KASIH SAYANGMU LEBIH DARI YANG PERNAH KAU BERIKAN SELAMA INI DAN JIKA BELIAU SUDAH TIADA, INGATLAH KASIH SAYANG DAN CINTANYA YANG TULUS TANPA SYARAT KEPADAMU.

Kasih ibu....

Thursday, January 27, 2011

Think before you speak

Salam kerinduan.....

Maaf lah sesangat....sejak 3 minggu kebelakangan nie, Tasya sibuk tahap gaban...sampai kejer bawak balik rumah....punyalah sibuk yer....(aku jer yg sibuk...hehehe....)
Alhamdulillah, petang nie Tasya ada ruang sedikit untuk meng'update' blog setelah 3 minggu rasanya menyepi...actually banyak benda nk di share....tp tak sempat lah....

Nie ada benda menarik nak share...lawak jugak lah....tu yg terus log-in dan update....jom tgk dialog husband & wife nie...

Wife goes to Woolworths, sees men's underwear on sale.
She buys a dozen of the same colour.
Goes home and gives hubby.
Hubby protests, "Why buy me the same colour?
People will think I do not change underwear!!


Wife asks, "WHICH PEOPLE?"




Then there was total silence ................

Kuang!...Kuang!...Kuang!....

Monday, January 17, 2011

Nasi Tomato

Salam kembali.....lama sungguh rasanya tak meng'update' blog....baru hari nie Tasya berkesempatan untuk meng'update' blog....k....kira nie last week punya update....kali nie nk citer psl nasik tomato & ayam masak merah...hmmm......Terasa nak makan nasik tomato lak this week....
A week before, Tasya ada search dlm intenet resepi nak buat nasik tomato nie....resepi yang terpilih adalah dari MyResipi.com....apa lagi.....nie lah minggunya nak mencuba.....jom tgk hasilnya....



Alhamdulillah....cantik jer nampak hasilnya.....rasa?....of course lah sedap...hehe....(testimoni dari ahli keluarga sendiri...hikhikhik!!!)......
pastu citer pasal lauk...takkan nak makan nasik jer....nasik tomato of course lah pasangannya ayam masak merah...tapi hasil yang Tasya buat nie tak merah sgt....boleh ar.....rasa alhamdulillah....


Kalau puan2, cik2 nak resepi, leh lah search kat MyResepi.com.my.....

Selamat Mencuba.

Friday, January 7, 2011

2 hari yang memenatkan

Salam Jumaat....
3 hari lepas tasya cuti....menguruskan sekolah anak....jadi sepanjang berada di rumah rasa rindu pulak nak ke ofis....

Thursday & Friday.....thats the only day i'm working for this week....sepatutnya hari nie hari yg menggembirakan....seperti nie.....


but, these 2 days are very bz day....i have to finish some work that need me to finish it before the dateline....i hate dateline and I HATE SOMEONE GAVE ME THAT WORK, LAST MINUTE!!....LAST MINUTE OK!!!....arghhhh!!!.....
Thats mean, next week pun akan jadi hari yang sangat bz buat Tasya....but wat 2 do....makan gaji....kuliketif lak tu....hmmm.....

Pastu...yg best nyer, Tasya siap bawak balik rumah utk siapkan supaya dpt siapkan b4 dateline....pity me...huhu....i only have 5 days to finish it...then i'll be away from office for a week to Langkawi....not for holiday k.....tapi kejer......

ok lah guys....gtg....i have something to do....buat apa lagi....my homework!......

have a nice weekend to all....but not for me....huhu....


Thursday, January 6, 2011

Difference Wife N Girlfren

Salam....
ari nie ada member antar email....pastu terbaca 1 email yg best nie....kelakar betullah....enjoy!..

Some people say :
Wife is a HARIMAU (Tiger)
Girlfriend is HARI HARI MAU (Like to have it everyday)

And some say:
Wife is like TV, Girlfriend is like Handphone (HP)
At home watch TV, Go out bring HP.
No money, sell TV. Got money change HP.


Sometimes enjoy TV but most of the time play with HP.
TV free for life but HP, if you don't pay, the services will be terminated.
TV is big, bulky and most of the time old but HP, is cute, slim, curvy and very portable at any time.
Operational cost for TV is often acceptable but for HP is high and often demanding.
Most Important, TV got remote but HP doesn't have.

Last but not least........
TV do not have virus but HP have VIRUS......
Once get it, HABIS LAH (Finish-gone case).
So better choose TV lah!

Sunday, January 2, 2011

Back To School

Salam tahun baru.....

Esok bermulalah hari persekolahan setelah hampir 2 bln anak2 kita berehat & bersuka-ria....dan dgn itu jugak bermakna, jadual di rumah berjalan spt biasa...."NO TV DURING SCHOOL DAY...."hehe.....only weekend....


Bagi kita yang bekerja pulak, bermulalah hari yang penuh sesak dgn kenderaan di jalan raya...tak blh lah bangun lewat lagi....huhu.....

Selamat bersekolah kepada anak2ku dan kanak2 di luar sana,

Selamat memulakan azam baru kepada semua dan mulakan azam baru anda dgn penuh ceria dan bersemangat!!....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...