GoRgEoUs!

VIP Followers

Wednesday, June 15, 2011

Singapore trip Part 1

Salam u olls....fuhh!!!....lama betul x update blog....sedar x sedar dh hampir sebulan aku x menjengah ke blog sendiri.....rindu sebenarnya nk men 'update'.....tapi masa x mengizinkan disebabkan kejer aku yang selalu outstation this last 2 months...dan di dalam kesibukan itu jugak, aku sempat mengambil cuti, spend time with my kids & hubby...its a wonderful moment and enjoyable....

02nd June yang lepas, aku telah bertolak ke Singapore selama 3 hari 2 malam.....tapi perjalanan ke Singapore sangat memenatkan....aku tak drive ke sana....naik bas jer sebab x larat sangat nak drive....ari tu kebetulan aku outstation kat Melaka....pastu aku bawak sorg trainee nie....jadi aku ajaklah dia follow aku sekali ke singapore....melompat2 happy....tp yg malangnya, pasport tak de...haaaa!!!....nie lah perjalanan cerita pada 2nd June tu.....

0830 hrs : sampai ofis kat Melaka
1200 hrs : bergerak ke Imigresen Melaka
(sepanjang tempoh nie, kami menunggu giliran kerana ramai orang)
1500 hrs : Nama ain dipanggil ke kaunter....
 - Nak dijadikan citer, I/C ain patah dikerjakan officer tu....tapi mmg I/C ain dh teruk pun...mmg kena hukum tukar lain jer....dan nasib gaklah patahkan.....dah kena wat I/C baru....alhamdulillah kat sini 1 stop centre....gie lah wat I/C baru lak...seb baik 2 jam siap....aku pun ambik kesempatan tukar jugak sebab alamat rumah dh bertukar....ok lah...dpt gambar baru...cun sikit.....hehe....bayarlah 10 hinggit.....
1600 hrs : dah ambik resit segala, kitorg lapar sgt, gielah Jusco ayer keroh, lunch merangkap minum ptg....
1630 hrs : Bergerak semula ke Imigresen untuk ambil pasport dan I/C....

siap jer ambik pasport ain dan I/C kitorg, kitorg terus bergerak ke Melaka Sentral....gie carik tiket bas nak gerak malam nie....sampai jer stesen bas, siap park keter, berjalan macam katon.....gie carik kaunter gie Singapore...rata2 kol 7 mlm....jam dh kol 6 ptg....arghhh!!!....tertekan....rasa mcm cannot make it jer....seb baik lah ada 1 kaunter nie jual last kol 8 mlm....aku pun rembatlah....gie pulak carik teksi yg leh ambik kitorg dr rumah ke stesen......memenatkan.....
Balik rumah jer dh kol 6.30 ptg....suh bibik siapkan anak2....seb baik mlm sebelum tu aku dh pack baju....aku mandi pun ala kadar jer....pastu teksi yg aku booking tu dh sampai depan rumah....lagilah kelam-kabut.....capai jer apa yg patut, yg wajib dan bergegas ke teksi.....bibik x ikutlah....jaga rumah...hehehe....

Fuhh!!...citer pun dh penat.....masa dh dok dlm teksi tu, rasa nafas baru kembali normal....seb baik pakcik teksi tu power....sampai Melaka Sentral kol 7.30 mlm....masih ada 1/2 jam utk belikan anak2 akunyer makan....McD lah plg cepat....bungkus McD, gie tunggu bas...belum duduk, dah kena panggil naik bas....memula pakcik driver tu wat2 tanya...."banyak makanan"....aku pun ngan lurusnyer jawab...."ha'ah....anak2 x makan lagi"....pastu dia pun ckp, "sebenarnyer x leh bwk mknan atas bas"....aku sengih jer lah....pastu dia pesan lagi...."jgn bagi air tumpah atas lantai yer"....aku hangguk jer lah...yg penting anak2 aku makan....aku dh kenyang kepenatan.....sempatlah tido sekejap...sampai jer larkin, penumpang2 turun...tinggal jer lah aku, anak2 dan ain....x tido dah lagi sbb excited nk smpi Singapore....tapi anak2 dh tido...yang kakak boleh kejutkan....adik?...mmg sah aku kena dukung dia....

Sampi jer kastam Johor, turun...ok lagilah sbb x kena bwk beg...aku pun dgn terhegeh2 dukung dak Qalish nie...kakak dh menangis sbb ngantuk...sian....tp kejap jer nak...jap gie sampai dah...pastu turn kastam Singapore, senget2 gak bahu aku....seb baik beg tarik dan 1 beg jer....dak ain tlg handle kakak, aku handle beg ngan dak qalish....lepaslah sudah....

Sampai jer Singapore, bas tu berenti kat Galang....yer kot Galang...hehehe...aku pun x ingat sangat nama tmpt tu....bila dh malam, jadi scarylah tmpt tu....x de org kot kat situ....dah lah boleh tahan malap2 tmpt tu.....seb baik lah ada 1 teksi nie dah standby kat situ....mesti dia tiap2 mlm standby kat situ...kalau x, sian gak aku nak menano cari teksi memalam nie....dah lah x biasa...fon pulak x boleh call tapi leh sms lah....ckplah kat uncle tu nak gie Holiday Inn, Orchard Road....blkg dia tanya, kat orchard road ada 2 Holiday Inn...yang mana 1....sudah....aku pun sms hubby....hubby pun tanya org hotel tu kot....dia pun ckp kat jalan sekian2...yg aku sndr x ingat nama jalan tu....
Bila sampai jer hotel, aku rasa mcm nk menjerit...nak ckp aku dh smpi dan happy sangat...penat siot....seharian ke hulu ke hilir....hubby turun jer menyambut kedatangan aku, aku senyum sampai telinga....senyum bukan apa....dh terbayang2 bilik air nak mandi dan meniarap atas katil empuk....

Oleh kerana itu, kita sambung ke part 2 k....citer 1st day smpi singapore dah abis.....sambg next day at part 2 k....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...