GoRgEoUs!

VIP Followers

Sunday, October 31, 2010

Sunday XTVT

Sunday?.....hmmmm......apa nak buat yer.....nak keluar, malas.....OK!.....Tasya nak buat breakfast....apa menu untuk pagi nie?.....as usual....special request from my daughter.....ROTI TELUR......okies....roti telur pun siap....nothing special pun nk buat roti telur nie.....setakat roti & telur....nway, my daughter like it very much!....sambal sotong semalam pun ada lagi, panaskan dan cicah ngan roti....hmmmm...marbeles!

Actually Tasya ada ambik gambar roti tu....tapi naper ntah gambar tu tak blh ditransfer....Tasya akan cuba sedaya-upaya meng'upload' gambar yang tak sebrapa tu utk tatapan semua....tungguuuu........
nway, this is the simplest recipe i would like to share with u guys....enjoy!

Bahan2nya:
1. Roti Gardenia
2. Telur 2 bijik (untuk 4 keping roti)
3. Sedikit garam
4. Minyak untuk menggoreng

Cara2nya:
Pukul telur bersama sedikit garam ke dalam pinggan....(gunakan pinggan yang mudah untuk mencelup roti)....panaskan non-stick pan.....letakkan sedikit minyak sahaja untuk menggoreng....celupkan roti ke dalam telur kemudian goreng hingga kekuningan.....dah siap.....senang tak?...hehe....
Note: Nak sedap, cicahlah ngan sambal...mcm sambal sotong ke, sambal ikan bilis ke, atau apa2 saja mengikut selera masing2....njoy!

Lunch hour cam biasa, Tasya masak simple jer....sup ayam, goreng kacang buncis, goreng ikan & telur dadar (for my kids...they like it!).....

Nak dijadikan citer, waktu petang dikala Tasya berada dalam bilik air untuk mandi, seperti biasa Tasya nk cuci muka....dengan penuh semangat angkat botol pencuci muka yg Tasya baru beli, tiba2 terasa sungguh ringan....ARGHHHH!!!!TIDAKKKKK!!!!...anakku Qalish telah memicit botol tersebut hingga abis isinya.....oh tidak!....yang Tasya paling hangin bukannya pada Qalish....sbb Qalish tu juz 3 years old and he dunno anything....tapi maid Tasya nie....ADUHHH!!!....rasa mcm nak potong jer gaji dia....bila Tasya tanya kenapa dia biarkan, dan Tasya mendapat jawapan BODOH...."saya nggak tau masih ada isinya"....tak rasa mcm nak hempuk  ke kepala dia....sabor tahap gaban nie....iskh....berakhirlah satu ptg yang membengangkan....

Saturday, October 30, 2010

Resepi Botoni

Alhamdulillah....selepas meminta kebenaran dari empunya Botoni, Tasya dengan bangganya ingin berkongsi resepi ini kepada sesiapa yang ingin mencuba....Insya'Allah, pasti nak lagi....Selamat Mencuba!


Bahan2nya:
sebungkus makaroni (boleh buat 2 kali)
5-6 biji ubi kentang
susu cair (ikut suka nak bubuh-kalau nak lapisan bawah lembik bubuhlah lebih)
1-2 sudu marjerin
jenama prego-keju&herba (dalam tin warna kuning)
mozarella & cheedar
sedikit oregano

Cara2 membuatnya:
1. didih air + sedikit garam.pas 2 masukkan makaroni.tos bila dah lembut.
2. masuk makaroni dalam bekas n campur dengan sos prego.kacau sebati.
3. ubi kentang dibuang kulit dan rebus dengan sedikit garam.lenyek ubi kentang bersama susu cair
+ marjerin.
4. sapu marjerin dalam dulang pembakar n masukkan kentang lenyek sebagai lapisan pertama.
5. masukkan pula makaroni sebagai lapisan kedua.
6. lapisan ketiga olehlah ditabur dengan bahan2 lain. ikut suka-hotdog boleh,jejari ketam
boleh,cendawan, nanas, bla...bla...bla...kalau nak masuk ayam pastikan ayam digoreng tanpa minyak
terlebih dahulu.
7. lapisan atas sekali mozarella & cheedar n sos picit (jika suka).last tabur oregano.
8. bakar pada suhu 180c, setengah jam ( hingga cheese cair)
9. habisssss...selamat mencuba...

Sabtu mendung

Di luar sana tu masih hujan dan malasnya Tasya nak bangun....tapi sedang asyik Tasya melayan mata, tetiba........."IBU!...NAK SUSU!....".....aduhhh.....si Qalish nie, tak kasi can langsung ibu nk tido ari minggu nie......hmmm.....itu lah anak....nak marah memang tak patut....layan jer lah....


siap breakfast, beli barang2 mentah utk masak lunch nnt.....balik jer rumah terus siap2 siang ikan, potong sayur, sotong dan bersiap2 utk masak....
menu utk tghr nie, sambal sotong, sawi + tauhu + pucuk masak sup, ikan goreng.....tasya sempat ambik gambar sotong sambal & sup sayur jer....ikan goreng?....dh abis kena belasah....huhu....

sambal sotong....(gambar x brape clear...maklumlah...pakai camera h/fon...)....

sawi + tauhu + perut tauhu = sup sayur....

petang pun menjelma.....selepas kekenyangan after having lunch tadi, tasya tido dgn nyenyaknyer...zzzzzzzzzzzzz.......kemudian, si Qistina pulak....."IBU!...cepatlah buat roti sardin....."....dari tghr td dia tak nak mkn nasik....sbb nak makan roti sardin....Tasya tak nak buat tghr tadi sbb nak suruh dia makan nasik....ok....disebabkan Tasya dah janji nak buatkan roti sardin, Tasya pun bangun dan prepare the sardin roll.....ok guys....nie lah menu minum petang.....

nie baru lepas goreng....untuk 1 tin sardin kecik boleh dpt dlm 11 keping sardin rolls....nnt Tasya share resepi...





Gelagat Qistina & Qalish

RESEPI SARDIN ROLL

Bahan2:
1 tin sardin (Ayam Brand 155g)
Roti Gardenia (10~11 keping)
Bawang besar separuh (dicincang halus)
Limau nipis separuh
Secubit garam
2 bijik telur

Cara membuatnya:
Campurkan sardin, bawang besar dan secubit garam. Perahkan asam limau mengikut citarasa (kalau suka masam, perah lebih)...gaul semua bahan sambil melenyekkan sardin tersebut.
Tekankan roti dengan roller (kl roller takde,pakai botol kaca pun boleh...janji roti tu leper kena penyek...). Kemudian, masukkan sardin tadi di atas roti tersebut dan gulung. Ulang hingga roti & sardin abis. Panaskan kuali. Pecahkan telur & pukul. Kemudian celupkan roti yang siap di gulung tadi ke dalam telur yg dipukul dan goreng di dalam kuali leper (non-stick) menggunakan minyak sedikit. Kemudian......apa lagi.....makan lah....hmmmm.....SELAMAT MENCUBA.......

Friday, October 29, 2010

Botoni

This morning Tasya dapat ala2 lasagna from Yatie....Yatie cakap namanya Botani Botoni daa....anyway, rasanya sedap bangat.....thanx a lot fren....memang rajin kawan aku nie memasak....dalam pada tak de maid nie, she still can cook....gud for you gal!....


Nie rupanya sebelum dibuka....siap antar kat workstation lagi....



taranggggg.......nie lah rupa isinya.....hmmm....yummy2.....tgklah gambar bwh tu apa dah jadi...hehehe....



hmmm.....yummy kan.....

Yatie cakap nk share resepi....nanti nk mintak permission dia kalau dia izinkan....
anyway thanx a lot fren....nnt bawak lagi yer...huhu.....
gemuklah i lepas nie..... :-p


Thursday, October 28, 2010

Welcome

WeLcOmE to all pembaca2 blog Celoteh2!

Tq very much sbb sudi singgah untuk membaca celoteh2 Tasya kat sini....untuk post yang pertama Tasya nak citer pasal kat ofis.....ari nie Tasya kurang sihat.....Tasya selsema....teruk jugaklah....maklumlah....Tasya ada sinus....dan allergic ngan sejuk....memang masalah sbb kat ofis sgt sejuk...especially bila hujan....erkh......sejuk...selsema...selsema...sejuk....huhu....

berbalik pada citer Tasya tadi....Tasya ada sorg kawan kat ofis tu....kitorg selalu kongsi citer....antara topik wajib, berangan nk bukak bisnes....bila dh citer bab bisnes, mmg susah nk berenti....member Tasya nak bukak Spa & butik....cadangan yang menarik utk dirinya....dia dh siap buat plan...i like......semangatlah tgk dia....bila dia dh start citer psl bisnes, Tasya pun berkobar2....actually Tasya buat chocolate....so Tasya ada ckp ngan member Tasya tu....Tasya betul2 nk serius & jadikan bisnes Chocolate nie berjaya....disamping tu, Tasya buat cookies, kek lapis Sarawak & muffin.....sekarang dlm proses nk bljr popcake pulak....untuk pelawat2 blog nie, kl berminat nk cuba, blh lah try order...mana tau kena ngan selera....blh order utk majlis2 mcm birthday, bertunang, kawin, anniversary, or what ever yang terpikir something special....atau utk time boring2 ke.....terpulang....

untuk mereka2 yang nk share psl bisnes diorg pun leh komen kat sini....kita sama2 bertukar pendapat & pengalaman....tapi yg pasti, Tasya blm xpert dlm hal2 bisnes nie....mana tau ada tips2 utk org baru cam Tasya nie...best jugak....


anyway....thanx everyone....c u 2morrow....Tasya nk tido.....zzzzzzzzzzzzzzzz.....salam & gud nite!...sweet drea
m.....jgn lupa komen..... :-)

Monday, October 4, 2010

Mima's order

Order nie dari Wan Azamima...my old skool fren....masa sekolah rendah...tak sangka jumpa masa majlis perkahwinan anak buah hubby....seb baik muka x berubah....jadi senang nak cam...tp masa lalu depan dia, tgk sekali imbas jer....jd x perasan sgt...tp terdetik dlm hati, mcm kenal...so, bila pusing sekali lagi, terus bertanya..."nie Wan Azamima kan?"...pastu dia pun..."nie Natasya kan?"....Melaka nie kecik jer...kl korek2 lagi salasilah family hubby masing2, ntah2 bersaudara....tapi x sempat citer lama...tp disebabkan dh lama berkawan, kami dh start contact2...dan x sangka Mima nak order coklat...nie lah hasilnya....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...