Bahan2nya:
sebungkus makaroni (boleh buat 2 kali)
5-6 biji ubi kentang
susu cair (ikut suka nak bubuh-kalau nak lapisan bawah lembik bubuhlah lebih)
1-2 sudu marjerin
jenama prego-keju&herba (dalam tin warna kuning)
mozarella & cheedar
sedikit oregano
Cara2 membuatnya:
1. didih air + sedikit garam.pas 2 masukkan makaroni.tos bila dah lembut.
2. masuk makaroni dalam bekas n campur dengan sos prego.kacau sebati.
3. ubi kentang dibuang kulit dan rebus dengan sedikit garam.lenyek ubi kentang bersama susu cair
+ marjerin.
4. sapu marjerin dalam dulang pembakar n masukkan kentang lenyek sebagai lapisan pertama.
5. masukkan pula makaroni sebagai lapisan kedua.
6. lapisan ketiga olehlah ditabur dengan bahan2 lain. ikut suka-hotdog boleh,jejari ketam
boleh,cendawan, nanas, bla...bla...bla...kalau nak masuk ayam pastikan ayam digoreng tanpa minyak
terlebih dahulu.
7. lapisan atas sekali mozarella & cheedar n sos picit (jika suka).last tabur oregano.
8. bakar pada suhu 180c, setengah jam ( hingga cheese cair)
9. habisssss...selamat mencuba...
2 comments:
mai google sini kejap...nanti abe balik nak masak botoni//dia tak sempat lagi makan...
dah lama dah beli bekas....kakaka
hehe....selamat....selamat....
Post a Comment