GoRgEoUs!

VIP Followers

Saturday, October 30, 2010

Resepi Botoni

Alhamdulillah....selepas meminta kebenaran dari empunya Botoni, Tasya dengan bangganya ingin berkongsi resepi ini kepada sesiapa yang ingin mencuba....Insya'Allah, pasti nak lagi....Selamat Mencuba!


Bahan2nya:
sebungkus makaroni (boleh buat 2 kali)
5-6 biji ubi kentang
susu cair (ikut suka nak bubuh-kalau nak lapisan bawah lembik bubuhlah lebih)
1-2 sudu marjerin
jenama prego-keju&herba (dalam tin warna kuning)
mozarella & cheedar
sedikit oregano

Cara2 membuatnya:
1. didih air + sedikit garam.pas 2 masukkan makaroni.tos bila dah lembut.
2. masuk makaroni dalam bekas n campur dengan sos prego.kacau sebati.
3. ubi kentang dibuang kulit dan rebus dengan sedikit garam.lenyek ubi kentang bersama susu cair
+ marjerin.
4. sapu marjerin dalam dulang pembakar n masukkan kentang lenyek sebagai lapisan pertama.
5. masukkan pula makaroni sebagai lapisan kedua.
6. lapisan ketiga olehlah ditabur dengan bahan2 lain. ikut suka-hotdog boleh,jejari ketam
boleh,cendawan, nanas, bla...bla...bla...kalau nak masuk ayam pastikan ayam digoreng tanpa minyak
terlebih dahulu.
7. lapisan atas sekali mozarella & cheedar n sos picit (jika suka).last tabur oregano.
8. bakar pada suhu 180c, setengah jam ( hingga cheese cair)
9. habisssss...selamat mencuba...

2 comments:

Cahaya hidup said...

mai google sini kejap...nanti abe balik nak masak botoni//dia tak sempat lagi makan...

dah lama dah beli bekas....kakaka

Celoteh-Celoteh..... said...

hehe....selamat....selamat....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...