GoRgEoUs!

VIP Followers

Saturday, October 30, 2010

Sabtu mendung

Di luar sana tu masih hujan dan malasnya Tasya nak bangun....tapi sedang asyik Tasya melayan mata, tetiba........."IBU!...NAK SUSU!....".....aduhhh.....si Qalish nie, tak kasi can langsung ibu nk tido ari minggu nie......hmmm.....itu lah anak....nak marah memang tak patut....layan jer lah....


siap breakfast, beli barang2 mentah utk masak lunch nnt.....balik jer rumah terus siap2 siang ikan, potong sayur, sotong dan bersiap2 utk masak....
menu utk tghr nie, sambal sotong, sawi + tauhu + pucuk masak sup, ikan goreng.....tasya sempat ambik gambar sotong sambal & sup sayur jer....ikan goreng?....dh abis kena belasah....huhu....

sambal sotong....(gambar x brape clear...maklumlah...pakai camera h/fon...)....

sawi + tauhu + perut tauhu = sup sayur....

petang pun menjelma.....selepas kekenyangan after having lunch tadi, tasya tido dgn nyenyaknyer...zzzzzzzzzzzzz.......kemudian, si Qistina pulak....."IBU!...cepatlah buat roti sardin....."....dari tghr td dia tak nak mkn nasik....sbb nak makan roti sardin....Tasya tak nak buat tghr tadi sbb nak suruh dia makan nasik....ok....disebabkan Tasya dah janji nak buatkan roti sardin, Tasya pun bangun dan prepare the sardin roll.....ok guys....nie lah menu minum petang.....

nie baru lepas goreng....untuk 1 tin sardin kecik boleh dpt dlm 11 keping sardin rolls....nnt Tasya share resepi...





Gelagat Qistina & Qalish

RESEPI SARDIN ROLL

Bahan2:
1 tin sardin (Ayam Brand 155g)
Roti Gardenia (10~11 keping)
Bawang besar separuh (dicincang halus)
Limau nipis separuh
Secubit garam
2 bijik telur

Cara membuatnya:
Campurkan sardin, bawang besar dan secubit garam. Perahkan asam limau mengikut citarasa (kalau suka masam, perah lebih)...gaul semua bahan sambil melenyekkan sardin tersebut.
Tekankan roti dengan roller (kl roller takde,pakai botol kaca pun boleh...janji roti tu leper kena penyek...). Kemudian, masukkan sardin tadi di atas roti tersebut dan gulung. Ulang hingga roti & sardin abis. Panaskan kuali. Pecahkan telur & pukul. Kemudian celupkan roti yang siap di gulung tadi ke dalam telur yg dipukul dan goreng di dalam kuali leper (non-stick) menggunakan minyak sedikit. Kemudian......apa lagi.....makan lah....hmmmm.....SELAMAT MENCUBA.......

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...