GoRgEoUs!

VIP Followers

Tuesday, November 29, 2011

Kucing Q n Q pulak

Salam Maal Hijrah sumer....semoga dengan kedatangan tahun baru nie, kita sumer mempunyai azam baru yg lebih baik dari tahun sebelumnya atau dpt menyempurnakan azam2 tahun lepas yg masih tertunggak....

Last entry citer pasal kucing mama aku....this time entry aku nak citer pasal kucing anak2 aku lak.....actually, 2 minggu sblm aku balik Melaka, my hubby wassapp aku...dia ckp, ada surprise untuk anak2...hmmmm.....aku mmg tak terfikir kucing sbb dia tau aku tak suka kucing....

Last week aku ambik cuti lama....start Jumaat aku dh cuti dan malam khamis aku bertolak ke Melaka...aku sepatutnya buat surprise kat hubby aku sbb dia kejer malam hari khamis tu....jadi sepatutnya esok Jumaat tu bila dia balik kejer dia tgk kitorg dh ada kat rumah....tp tak sempat surprise kan hubby aku sbb bleh pulak time aku drive tu, dia sms tanya macam2 kat aku...memula tu reply2 lah jugak....pastu, tak boleh lah...sbb nak drive kan...bahaya tue....last2 aku terpaksa pecah lobang...huh!...dah tak surprise....tapi dia happy giler lah...begitu lah citer nyer....

Sampai jer rumah, seperti biasa, rumah masih kemas...cuma habuk tak boleh tahanlah....pastu anak2 aku gie ke dapur....pastu diorg nampak makanan kucing, dengan cage kucing, terus anak aku tanya "papa beli kucing ke ibu?"....aku pun cover line sikitlah...biar hubby aku yg surprisekan anak2 aku...
Esok pagi bila hubby aku dah balik, anak2 aku terus tanya "papa beli kucing ke?"....terus papa diorg bawakkan ke belakang dan tunjukkan kucing2nya....mak ai....punya lah besar dan comel....


Nie lah kucing2 hadiah dari papa kepada Qistina n Qalish....adik dh chop nak yg orange....kakak terpaksalah ambik yg grey tu....anyway, memang comel....

Tapi hubby aku telah membuatkan aku jadi geram sebab masa dia baru beli kucing2 tu, dia telah bersama2 kucing tersebut berada di dalam rumah....arghhhh!!!...seb baik sofa aku kulit....jadi tak de lah bulu2 kucing yang tertinggal2 kat situ....dan rupa2 nya hubby aku dh letakkan kucing2 tu di luar sebab dia telah merosakkan kerusi makan dan sofa aku dengan kukunya.....aku rasa mcm nak cekik2 jer kucing2 tu....lupa nak ambik gambar hasil dr cakaran kuku kucing2 tu...eeee.....geram tau....aku dah ckp kat hubby, kalau dia bawak masuk lagi kucing2 tu dlm rumah, aku pastikan kucing2 tu menjadi arwah atau aku magikkan kucing2 tu hilang dari rumah aku.....haaa....marah nie....erghhhh!!!.....

Begitulah cerita kucing2 Q n Q, hadiah dari papa tersayang....tapi ibu tetap tak suka tau....ibu nak tgk sejauh mana papa sanggup membela kucing2 tu sbb kucing2 nie high maintenance ok....kalau terjadilah apa yg aku fikirkan nie, alhamdulillah.....sbb aku tetap tak suka kucing.....huh!... :)


Thursday, November 24, 2011

Kucing Mama

Tadi belek2 folder kat PC, terjumpa gambar kucing-kucing mama ku....korang kalau tgk gambar2 nie mesti geram....aku suka tengok jer...nak bela atau nak pegang, tidak lah...aku takut dia cakar.....tapi jgn bagi kat Qalish....mati kucing tu dikerjakannya....dia kalau dpt kucing mak aku tu, disepaknya...pastu dia angkat, dibalingnya...yang aku pelik tu, kucing parsi nie, sgt pasif....tak bertindak pun...sikit pun tak dicakarnya anak aku tu...tak pun, disebabkan anak aku yg brutal tu, kucing tu yang takut....aku pun rasa camtu lah...sebab kucing mak aku kalau nampak si Qalish, sumer lintang-pukang lari....kesian kucing....huhu

Setiap kucing nie ada nama...tapi aku tak ingat....moh ler kita tgk gambar kucing mak aku nie....


Anak kucing nie dh ada org booking...sori....


 


  

Yang nie Garfield Junior....bapak dia dah mati...seb baik meninggalkan waris...mmg copy sejibik bapak dia...so, kitorg panggil dia Garfield Jr. yang nie mak aku tak nak jual.......





Yang nie pulak anak kucing yang baru berusia 2 bulan kot....kami pemalu...nnt dah besar sikit, kami tunjuk muka kami ek....


Nie kucing yang sama ngan gambar 1st tadi.....

Itu jer...babai.... :)




Adik rindu papa!

Salam u olls!....best nyer lah kejer ari nie....sebab aku tengah menghitung masa untuk balik ke Melaka...hmmm....dah 3 minggu rupanya aku tak jumpa hubby...huhu....we're too busy...dan yang kesiannya, my kids lah....si Qalish nie dah seminggu asik mengeluh....dengan nada yang sangat sedih, "ibu...adik rindu papa lah"...huhu....ibu miss papa too....hanya telefon jer pengubat rindu....ibu promise....nnt ibu ambik cuti kita balik jumpa papa k....

Allah tu Maha Mendengar....Dia mendengar rintihan anak kecil tu dan cantik jer planning yang diberi.....minggu nie Ahad Awal Muharram....jadi Isnin akan cuti ganti....dah dpt 3 hari...kemudian, aku ambik cuti lagi esok....total spend with my hubby are 4 days...yeayyy!!....mesti anak2 aku suka sangat....
Ya Allah!...tq so much.....dan peliharalah perjalanan kami anak-beranak pulang ke Melaka malam nie dengan selamat....Amin....

Tapikan....kitorg nak balik mlm nie tanpa pengetahuan hubby...aku nak buat surprise lah konon....tapi surprise nyer esok pagi sbb malam nie hubby aku kejer...so, kitorg akan jumpa dia esok pagi....tungguuuu....
So guys....tunggukan update i nanti k....aku dh plan untuk bawak anak2 bergumbira dan pasti bersama papa tersayang......mmuuahhh!!!


Tuesday, November 15, 2011

Checklist

Sementara aku tengah ngantuk nie, aku nak buat sedikit checklist supaya aku tak lupa....i'll be moving out to my new house insya'Allah this Dec 2011....sedikit checklist untuk diri sendiri supaya segalanya cantik ikut planning....

Before move out:
1. Cari kotak dan plastic compartment untuk letak baju dan barang2 dapur
2. Start to empty out all the closet (tinggal baju nak pakai jer)

After get the house key:
1. Survey condition of the house
2. Start cleaning (basuh rumah)
3. Beli cat rumah
4. Apply cuti dan start cat rumah (cut budget...cat sendiri jer)
5. Survey perabot kat IKEA....start buat listing perabot yang nak beli
6. By 3rd week of Dec 2011, moving out from rumah sewa skang to my new home sweet home....
7. Cari lori....upah pekerja abah 2 org untuk urusan angkat mengangkat barang

In between segala urusan, i need to settle my daughter school termasuk Qalish....urusan pertukaran sekolah...nie 1 benda yang mengusutkan kepala....nak kena cari Jabatan Pendidikan untuk sekolah di Sri Damansara.....

As of now, nie jer yang aku ingat.....kalau ada benda yang terlupa tolong include....

Thank you :)

Ngantuk entry

Salam u olls!!...N3 kali nie psl menu makan tghr beserta celoteh2 lain....kira N3 rojak lah nie....

Eh!...korang sumer apa lunch ari nie?...aku ari nie jauh sikit gie makan....ari nie aku ngan ofismate gie makan sotong kari kat Dato' Keramat....macam mengidam lak....tapi sotong kari dia memang marbeles lah....tapiiii.....aku nyer menu telur goreng sweet sour ngan sayur taugey....hahaha....ambik kuah sotong jer....sebabnyer, sotong dia...mak aii...besor u.....aku memang x abis lah makan.....so aku ambik yg mampu aku abiskan jer...abis jer makan, sempat lagi aku bungkus sebungkus mertabak ayam.....takut2 terlapar kol 3 kang...ayat tak boleh blah kan....kuikuikui!!!.....

Tapi kan korang, bila dah smpi ofis, dok jer depan PC, mata dh kuyu....dah terbayang2 tilam, bantal.....syiok gitu....ngantuk weh.......camner nie???.....huwaaa (menguap nie)....org melaka cakap, sangap...

NGANTUK.........

Friday, November 11, 2011

Seluar Beinashu

Seluar panjang Beinashu
Saper nak beli suar panjang Beinashu, leh sms k....
Pelbagai jenis color dan size....quality kain seperti seluar aerobik...stretchable.....
Harga RM55 (termasuk penghantaran)
Yang dok kat KLCC nie jer, harga RM50 jer....
color seperti di bawah....






















Call/SMS : 019-6646236 (Tasya)


Yeay...yeay!!..esok WEEKEND!!


Yeayyyy!!!....esok weekend....saat yang ku tunggu2....so besok lepas subuh aku leh tido lagi....huhu.....yippiee!!!....kelakarkan....aku rasa macam aku dah lama sgt tak de weekend....ntah lah....kali nie aku rasa sgt bahagia dgn kedatangan weekend....I NEED REST......

Bak kata si comel kat atas tu, i don't know about you, but I am ready for the WEEKEND!!....yahooo!!....

Sebelum weekend, sempat lagi nie....aku ada jual baju baby...for a new born baby (0-3 months)....saper yg nak beli tu rege dia sgt murah....RM4 hinggit jer.....tu baju jer...suar abis stok...nanti ada aku bgtau...saper nak beli leh sms aku k....quality kain sgt bagus dan sejuk gitu....sesuai utk baby....lengan pendek....beli banyak, ada diskaun....rege tu boleh runding lagi...tp yg kena post tu, cam biasa lah.....wang post mesti ada lorr......apa2 pun sumer boleh runding.....

Suka nak beli, sms aku kat nombor nie k

019-6646236


Chocolate for Engagement

Salam dan salam sejahtera to all members and bloggers!.....pada hari Jumaat yg indah nie aku nak share ngan korg aktiviti aku malam tadi....walaupun aku kurang sihat, tp ada kerja yang belum diselesaikan, aku harus kuatkan semangat, cekalkan hati, siapkan tempahan kawan ofis...nama dia Sakinah...dia actually new staff at my department...kebetulan masa aku buat coklat sampai 750 bijik untuk 1 event tu, dia ternampak coklat tu dan dia terus tanya...."akak, kalau sy nak tempah untuk Majlis Bertunang, boleh tak?"...iskh...iskh...iskh...apsal x boleh dik...akak nie sumer majlis akak buat...pastu apa lagi, aku bukak lah blog aku suh dia gie melawat, then bgtau aku design apa dia nak buat....Sakinah nk hadiahkan pada kawan dia yang bertunang esok....Selamat Bertunang kawan Sakinah...heheee....

Citer banyak tak guna....jom tgk gambar hasilnya malam tadi....(nie maid aku tolong jugak...kl x, pengsan ar....saper nk tolong kemas ngan basuh kalau maid aku takde?..aku lah...huwaaa....tq bibik)....



Kalau saper2 teringin tu, dialu2kan order....kalau macam nie harga dia RM30 hinggit jer....(tak termasuk penghantaran....yg kena pos tu, faham2 lah yer..)....

Happy weekend guys!....

Thursday, November 10, 2011

Aku penat.....mintak tenaga....

Salam u olls!....ari nie aku kurang produktif...lemau jer....sejak sebulan yg lepas nie aku asik pening pale jer....ha!!....ke situ pulak...tak mengandung....aku nie mmg dr muda ada masalah tekanan darah rendah....dan aku rasa lately nie sympton2 tu dh dtg balik....pandangan dah berpinor2 ajer nie...td tak tahan sgt gie berehat sekejap kat surau....aku chat ngan Yatie...aku bgtau dia yg aku penat....badan aku dh bekerja dalam kadar yang maksima dan memerlukan rehat.....mau tak nyer....sejak pindah KL, aku kena bangun seawal 5.45 am....pastu paling lewat 6.30 am aku kena gerak...nie dpt gerak 6.30 am sbb company aku dh bagi flexi hour....so, ok lah.... sebelum nie plg lewat 6.15 am aku kena gerak...kl x, mesti lambat smpi ofis...penat nk justify kat bos...actually dr teorinya nampak tak de yang luar biasa ngan rutin harian aku tu....tapi yang menyebabkan aku menjadi penat adalah kerana nak memanjat jalan Ulu Yam tu...setiap hari, pergi dan balik kerja....saper yg biasa ke Ulu Yam mesti dpt imagine camner keadaan jalan kat situ....uish...mencabar sungguh....

Mesti ada yang tertanya2....apsal tak ikut Rawang jer?....Rawang?....sebab, kat Rawang tak de LRT....aku tak kuasa nak naik komuter tu....Ya Allah....macam sardin...(ada lagi teruk dari sardin tak?)....selagi boleh sumbat, orang pakat masuk, macam tahu sumbat....pastu tren tu dah tak boleh jalan sebab terlalu pack dan ada org yang bersandar kat 1 button kat pintu utk menyedut power supaya tren tu boleh gerak....teknikal sgt ke bahasa aku nie?...hehehe....mcm tu lah lebih kurang....jd pilot tren tu jenuh lah buat pengumuman..."Sila jangan bersandar berdekatan dengan butang yang berada di tepi pintu kerana tren tidak dapat bergerak kerana tiada kuasa"....kat 3 kali jugak lah pilot tu announce....pastu tolak, tolak, tolak....nak bagi ruang kat button tu punya pasal....tu belum citer bab nak kuar tren....eeee......korg naik lah sendiri rasai pengalamannya...bagi aku, tu adalah mimpi ngeri yang akan menghantui malamku....ayat tak boleh blah....weiii......

ok lah....aku dh x larat nie...nak gie carik makan jap...takut pengsan kang....

Babai :)

Tuesday, November 8, 2011

Apam Angry Bird pulak....

Selamat Hari Raya AidilAdha.....semoga sumernyer selamat menjalani ibadah korban....jangan jadi korban sudah...hehehe....gurau jer....

Minggu lepas cuti lama lah sikitkan...walaupun 3 hari, lama lah dari biasa....aku tak balik Melaka....memandangkan En. Suami kerja....aku malaslah nak balik....anak2 dah bising....jom lah kita kuar ibu...kita gie tgk wayang ke, jalan2 ke?...ibu pulak tgh pikir, setakat jalan2 tak de tujuan buat hapa...membazir duit dan masa jer....konpem2 kalau bwk diorg jalan2, mesti kena pow mainan punya....mainan selori kat rumah tu apa nak buat.....arghhh!!!....ibu kata kali nie kita buat aktiviti lain...jom tolong ibu buat Apam Angry Bird pulak.....sukalah si Qistina...dia mmg mewarisi perangai ibu yg suka baking and cooking...

So, we olls pun memulakan operasi...tp sebelum tu, aku buat chocolate moist cake....plan nak jual esok kat ofis...termasuk angry bird tu.....dan merasmikan bekas kek baru....kihkihkih!!.....jom ar tgk hasilnya....


Fresh from the "Pengukus"....panas lagii....



Nie belum topping coklat lagi....tu tgk tgn budak 2 org tu...nak tunjuk yg kek ibu sedap....tak caya tanya diorg...hehehee....
Aku buat 2 bekas...supaya yg dlm cup tu, anak2 aku boleh abiskan terus....tak de lah kejap2 nak potong....Qistina awal2 dh kebas 3 cup...dia tak suka yang ada topping...adik lak dh ambik 1 yg siap topping.....tp yg abis topping atas jer....kek dia bagi bibik dia....sabor jer lah...
Nie dah siap topping.....




Nie lah Apam Angry Bird i....cute tak?


 Nie Qistina punya.....sblm masuk pengukus...


Nie selepas kuar pengukus....boley laa...untuk anakandaku tu....

 





 

Nie nak abiskan tepung.....last shot of polka dot.....

So, cam biasa lah kan...saper nak order tu leh habaq mai...tp angry bird nie mahal sikit sbb take xtra time nak buat...lenguh pinggang Cik Tasya nie....

50 bijik = RM25 (no filling)
50 bijik = RM 27 (filling)

Anyway, resepi kali nie Cik Tasya dapat dari My Resepi....meh ler aku paste kat sini....tq yer My Resepi (myresepi.com)....


Bahan-bahan ( 50 biji papercup medium )

  • 3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus
  • 150 ml susu segar@susu cair
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovalette
  • filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa
  • pewarna

Cara-cara 

  1. masukkan semua bahan apam ke dlm mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang
  2. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian, kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
  3. masukkan setiap adunan berwarna ke dalam piping bag
  4. picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja
  5. letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan
  6. picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
  7. last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak

Yang no. 7 tu, korg deco lah ikut suka....nak dot dot ke, nak ladybird ke, angry bird ke, ikutlah kreativiti masing2.....

Selamat mencuba!

P/S: Thank you to Myhayatiz (Yatie) sahabatku sbb bagi aku bekas kuih lompang tu utk support jugak aku buat apam nie...thanx to my dearest fren.....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...