GoRgEoUs!

VIP Followers

Tuesday, November 8, 2011

Apam Angry Bird pulak....

Selamat Hari Raya AidilAdha.....semoga sumernyer selamat menjalani ibadah korban....jangan jadi korban sudah...hehehe....gurau jer....

Minggu lepas cuti lama lah sikitkan...walaupun 3 hari, lama lah dari biasa....aku tak balik Melaka....memandangkan En. Suami kerja....aku malaslah nak balik....anak2 dah bising....jom lah kita kuar ibu...kita gie tgk wayang ke, jalan2 ke?...ibu pulak tgh pikir, setakat jalan2 tak de tujuan buat hapa...membazir duit dan masa jer....konpem2 kalau bwk diorg jalan2, mesti kena pow mainan punya....mainan selori kat rumah tu apa nak buat.....arghhh!!!....ibu kata kali nie kita buat aktiviti lain...jom tolong ibu buat Apam Angry Bird pulak.....sukalah si Qistina...dia mmg mewarisi perangai ibu yg suka baking and cooking...

So, we olls pun memulakan operasi...tp sebelum tu, aku buat chocolate moist cake....plan nak jual esok kat ofis...termasuk angry bird tu.....dan merasmikan bekas kek baru....kihkihkih!!.....jom ar tgk hasilnya....


Fresh from the "Pengukus"....panas lagii....



Nie belum topping coklat lagi....tu tgk tgn budak 2 org tu...nak tunjuk yg kek ibu sedap....tak caya tanya diorg...hehehee....
Aku buat 2 bekas...supaya yg dlm cup tu, anak2 aku boleh abiskan terus....tak de lah kejap2 nak potong....Qistina awal2 dh kebas 3 cup...dia tak suka yang ada topping...adik lak dh ambik 1 yg siap topping.....tp yg abis topping atas jer....kek dia bagi bibik dia....sabor jer lah...
Nie dah siap topping.....




Nie lah Apam Angry Bird i....cute tak?


 Nie Qistina punya.....sblm masuk pengukus...


Nie selepas kuar pengukus....boley laa...untuk anakandaku tu....

 





 

Nie nak abiskan tepung.....last shot of polka dot.....

So, cam biasa lah kan...saper nak order tu leh habaq mai...tp angry bird nie mahal sikit sbb take xtra time nak buat...lenguh pinggang Cik Tasya nie....

50 bijik = RM25 (no filling)
50 bijik = RM 27 (filling)

Anyway, resepi kali nie Cik Tasya dapat dari My Resepi....meh ler aku paste kat sini....tq yer My Resepi (myresepi.com)....


Bahan-bahan ( 50 biji papercup medium )

  • 3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus
  • 150 ml susu segar@susu cair
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovalette
  • filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa
  • pewarna

Cara-cara 

  1. masukkan semua bahan apam ke dlm mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang
  2. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian, kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
  3. masukkan setiap adunan berwarna ke dalam piping bag
  4. picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja
  5. letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan
  6. picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
  7. last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak

Yang no. 7 tu, korg deco lah ikut suka....nak dot dot ke, nak ladybird ke, angry bird ke, ikutlah kreativiti masing2.....

Selamat mencuba!

P/S: Thank you to Myhayatiz (Yatie) sahabatku sbb bagi aku bekas kuih lompang tu utk support jugak aku buat apam nie...thanx to my dearest fren.....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...