GoRgEoUs!

VIP Followers

Saturday, April 23, 2011

Chocolate moist cake

Salam....lama rasanya tak update blog....ari nie ada masa selepas selesai main masak2...hehe....
Breakfast aku buat nasik lemak sambal udang....
tghr lak, aku tak buat lunch...dah bosan makan lauk-pauk....terasa nak makan masakan lain...anak2 pun sama....jadi aku buatlah mee goreng....tapi aku tak ambik gambor.....yang pasti 1 bungkus mee goreng untuk kami berempat di rumah nie makan, abis....Qistina siap puji..."sedap ibu masak mee"...hmmm....alhamdulillah.....sejuk hati mendengar dan yg paling penting anak2 aku makan banyak....

bila perut dah kenyang, mata pun beratlah kan....so sempat lah membuta....bangun dari tido mata dh segar...terasa nak buat chocolate moist cake....apa lagi...buku resepiku pun dirujuk.....bermulalah kerja baking-making....ngeh3.....sepanjang aku buat chocolate cake nie, nielah cake yang paling moist dan resepi plg berjaya aku pernah buat...dan aku bertekad akan menggunakan resepi nie setiap kali membuat chocolate moist cake.....aku ambik resepi nie dari blog someone...tapi aku mintak maaf sangat kalau puan empunya resepi nie baca, aku terlupa blog saper...sebab aku banyak gie blog walking utk cari resepi best2 dan mudah....aku tak suka yg complicated.....dan bahan2 yang senang nak dicari di pasaraya2....maklumlah...sejak ke KL, kedai jual brg2 baking nie jauh dari tempat aku...begitulah....pas aku tunjuk hasil baking nie, aku letak resepi supaya korg pun leh merasa spt mana yg aku rasa....

Jom tgk hasil baking aku......
Nie gambar separuh jer sebab separuh lagi as usual dh bagi kat mak aku....
aku rekemen sgt korg try resepi nie...very the moist.....ikutkan resepi, kena bakar, tapi ovenkan tinggal kat Melaka, so aku kukuslah.....




Chocolate Moist Cake

Bahan2:
100g serbuk koko *
200g gula pasir *
1 tin susu sejat (aku letak 250mL fresh milk) *
200g minyak masak sayuran *
250g susu pekat *
4 biji telur - pukul sampai berbuih
150g tepung gandum (aku pakai tepung Hong Kong)
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

Cara2:
1. Campurkan ke semua bahan2 bertanda * dan masak dengan api perlahan hingga licin dan gula cair sepenuhnya. Jangan sampai mendidih/menggelegak.
2. Satukan dengan telur yang dipukul tadi dengan hand whisk. Gaulkan bahan2 kering (tepung, soda bikarbonat & baking powder) dan campurkan sedikit2 hingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
3. Masukkan ke dalam loyang/tin yang dilapik & diminyakkan (aku pakai kertas minyak dan sapu mentega).
Bagi yang nak bakar, bakar selama 40-45 minit bergantung pada jenis oven.
Bagi yang nak kukus, kukus selama 40-45 minit atau sehingga masak.
4. Sejukkan dulu sebelum dihias dengan icing atau chocolate ganache.

 Chocolate ganache:

Bahan2:
150g coklat masakan 
65ml whipping cream
1 sudu teh mentega


Cara2:
1. Gunakan kaedah double boil, cairkan coklat. Kacau hingga benar2 cair. Tambahkan whipping cream & mentega.
2. Sejukkan seketika (bila sejuk sikit ganache akan sedikit melekat), barulah tuang atas kek.
3. Tambahlah hiasan lain (aku letak coklat rice)


Baiklah kawan2....selamat mencuba...


5 comments:

Cahaya hidup said...

bestnya....rajin ibu masak....

akma said...

napak sedap !!! nak jugak ! hihi

Celoteh-Celoteh..... said...

Tie: hehe....ibu boring dok saje...

Akma: boleh jer...next week dtg rumah...akak tinggalkan kat mama...just for u...hehe....

akma said...

yey !! time kasih :D

Celoteh-Celoteh..... said...

no problemo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...