GoRgEoUs!

VIP Followers

Wednesday, March 2, 2011

Gandus

Gandus?....apa tu?....hmmm....cor citer...cor citer....(dialog hantu kak Limah balik rumah)...hehe....
Last Friday, Tasya and officemate ke Dato' Keramat...kitorg pekena ikan bakar....pas makan kitorg gie beli buah....pastu ternampak 1 gerai kecik menjual Gandus nie.....(pikir...pikir...apa tu Gandus?...)...ngeh...ngeh...ngeh....pastu 1 of my fren belilah gandus tu...dia beli sampai 10 bijik....Tasya pun tanya dia..."ko pernah rasa ke kuih tu?"..."tak"....jawapannya....tp dia confident...siap beli 10 bijik terus tu....

Pastu bila sampai kat office, dia jamulah kitorg.....masyaAllah....punya lah sedap....tak terhingga rasanya...nie lah pertama kali Tasya dengar namanya dan tak sangka begitu sedap....mungkin ada yang pernah dengar...but for me, 1st time beb!....

tak sabarlah tu nak tau apa ke benda nyer nie....jeng...jeng...jeng....!!!....

Nie lah GANDUS....



Sempoi jer kuih dia...tapi marbeles beb!.....sejak dr ari tu, Tasya terus teringat2 kuih nie...
Semalam (02hb Feb), pas kejer Tasya ajaklah Yatie gie beli kuih tu....confident seh....sampai jer kat destinasi, nampak gerai tu dh tutup...hukhukhuk!....kuciwa.....huaaa!....huaaa!...huaa!.....sedey tu....

Ari nie Tasya tekad...nak pegi gak....budak2 office asik tanya...best sgt ke?...apa nama kuih tu?...mcm2 soklan lah diorg nie.....bila dh dpt rasa kuih Gandus nie, sumer diam...terpesona dengan keenakan kuih nie...heheh....tau pun....jumaat nie nak gie lagi...hahaha......

nie owner kuih Gandus....Gandus dari Kg. Baru....
thanx pakcik, makcik sebab buat kuih nie...hehe

5 comments:

Cahaya hidup said...

cha, kuih gandus ko masuk TV3...cepat tgok..

Ahmad Zaki said...

Assalamualaikum...

Saya sempat tengok cerita dalam majalah 3 mengenai kuih gandus serta penjualnya... Ia dipaparkan dalam segmen akhir majalah 3. Lepas habis je majalah 3 terus je saya buat carian maklumat dalam google.. dan akhirnya saya meng klik blog ini.. :-)

Anonymous said...

bru jap td tgk kt majalah 3 psl kuih ni...

Cahaya hidup said...

sedap you olls...tanpa disangka :)...jom besok kita cuba p beli ;)

Celoteh-Celoteh..... said...

Alhamdulillah...tak sangka...masuk TV kuih Gandus nie...walaupun sy tak sempat tengok, tapi saya bangga sbb sy pernah rasa kuih nie...mcm kawan sy cakap (cahaya hidup), memang sedap...sy sampai teringat2....hehe...1st time jumpa kat Dato' Keramat...tempat lain tak pernah....jom cuba...mesti tak menyesal....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...