GoRgEoUs!

VIP Followers

Thursday, March 24, 2011

Macam2 ragam

Salam.....dh 2 hari aku tak update blog....ari nie ada masa sikit, ambik peluang update blog....

Baru jer sebentar tadi aku dapat call dr somebody yang aku tak kenal...masa tgk nombor kat fon tu, aku dh pelik sebenarnya...naper pendek sangat nombor nie?...tapi aku angkat jugak sebab aku sedang menunggu call from 1 company nie....bila aku cakap hello jer, suara lelaki yang cakap bahasa aku tak paham dlm nada kesedihan dan aku rasa dia tengah menangis....aku terus berdebar.....scary betul panggilan pagi nie....aku terus off fon dan buat tak tau jer lah...dlm masa yang sama, hati masih berdebar2.....tapi aku tak lah sampai terpikir2....sebabnya, aku teringat yang sekarang, macam2 cara org nak kenakan kita....terlalu banyak penipuan...
Teringat yang hubby aku pernah dpt 1 sms, yang mengatakan penghantar msg tu ayah hubby aku, dia ada dalam penjara...mintak masukkan duit dalam akaun untuk bebaskan dia...kadang2 aku rasa diorg nie blh tahan "cerdik"...mau tak...dh tentu2 bapak mertua aku tu namanya lain...pastu fon no. lain..banyaklah faktor2 lain yg kita leh syak....cam nie punya org pun ada...
yang aku pulak selalunya dapat call...pernah sekali tu, aku dpt email dr kawan2 psl penipuan2 nie...pastu petang tu aku dpt call...kejadian sama spt yg diceritakan dalam email...
mamat tu cakap aku menang hadiah wang tunai dari Nescafe...kononnya no. fon aku terpilih...pastu dia tanya, ada ATM terdekat...kononnya dia nak masukkan duit tu lah...pastu mintak no. akaun aku....seb baiklah aku tak percaya benda2 nie sumer....pastu aku cakap aku tak nak duit tu, suh dia simpan jer...mesti org tu bengang sbb tak dpt tipu aku...alhamdulillah...syukur Allah selamatkan aku...

Pastu korang banyak tak dpt dlm email psl korang menang loteri lah...menang loteri dari Microsoftlah...sumernya dari company besar2...masa benda nie belum famous, aku pernah gak layan...aku berani sebab dia tak mintak akaun nombor...tapi bila sampai 1 stage tu, dia mintak aku bank in duit untuk something yg aku tak ingat dah, terus aku tak layan lah...pastu dh taulah...sumer penipu....

Kepada kawan2....berhati2 lah...sekarang nie kita berada dalam keadaan yang tak selamat....kena sentiasa berhati-hati...berwaspada...saling ingat mengingati...tu belum citer bab ragut, rompak, bunuh...takut betul....
kawan sendiri pun boleh menipu...inikan pulak orang yang kita tak kenal...so guys....better xtra be careful k...

Arios....

2 comments:

fabulousmummy said...

kalau email menang loteri, ada duit warisan tu tiap2 hari dalam 5-6 email aku dapat dlm junk mail aku....huhu kalau betul, mesti aku kaya dah kan....hehe

Celoteh-Celoteh..... said...

betullah tu De...kalaulah betulkan...kaya raya kita...jutawan segera....1 hal nk kena wat housekeeping inbox kita...kl x, penuh sbb email mengarut tu....
bukan senang nak senang....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...