GoRgEoUs!

VIP Followers

Saturday, March 12, 2011

Stress Management

Salam readers and bloggers....last Thursday tempat kejer aku wat Health Talk...tajuk sangat2 menarik....""STRESS MANAGEMENT"....I luv it!....speaker ialah seorg Doktor yang bekerja di Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerja (DOSH)....Doktor Jaseema Begum....very interesting topic and presentation....


Antara perkara2 yang melekat di kepala ialah, stress nie ada 2 jenis....1 jenis yang positive stress & 1 lagi negative...apa benda tu?...


Negative nie yang kita tak nak....sampai 1 tahap leh kena Mental Illness...atau sakit mental....yang nie kena elak sangat....contoh, kejer aku pasal safety...tapi kena wat kejer2 admin...clerical work!....tu stress tu...silap haribulan bole meletup atau sakit mental...tu contoh jer....gitu lah...


Positive stress adalah stress yang kita boleh tangani dan manage...contohnya, hari2 kena bangun awal utk kejer, stress tu...tapi kita boleh handle sbb tanggungjawab....dok KL, hari2 jam...stress...tapi masih boleh redah...sbb dah tanggungjawab utk bekerja atau dah biasa...
Pastu dia bagi tips untuk evaluate sendiri tahap mana stress kita nie...adalah guideline untuk kita wat evaluation tu....pastu kalau tahap stress kita tinggi, we better get relax....bercuti, gie holiday....pegi kaunseling...

Banyak info2 dan tips pasal stress nie...i would like to share more...tapi the presentation material ada kat ofis lak....may be next time....

Peringatan untuk diri sendiri....tanganilah stress anda dengan bijak supaya kita tidak termasuk dalam golongan2 yang mengalami mental illness....mintak jauh sangat....dan sebagai umat Islam, ingat kepada ALLAH setiap masa adalah terapi yang paling baik....berwuduk, solat, berzikir dan macam2 lagi...paling penting, mintalah pertolongan dariNya sbb hanya Dia yang maha mengetahui lagi maha mengasihani.....

Amin.....

3 comments:

Cahaya hidup said...

sila email jugak k...good info :)

Celoteh-Celoteh..... said...

insya'Allah Tie....presentation tu pada Rozie...kalau dia ada next week aku email ko k....

Jasee said...

Thanks for for the nice comment . Just saw it.

Regards,
Dr Jaseema Begum bt Nazir Khan
Occupational Health Division
Department of Occupational Safety and Health Malaysia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...